Την ημέρα του θανάτου του μεγάλου ευεργέτη Αντώνη Εμμανουήλ Μπενάκη στις 31/5 (1954), οι Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη επισκεφθήκαμε τον ανακαινισμένο τρίτο όροφο του Μουσείου Ελληνικού Πολιτισμού στην οδό Κουμπάρη. Ξεναγός μας η ιστορικός τέχνης κ. Βασιλική Δανιήλ.
Μετά την ανακαίνιση η χρονική περίοδος που καλύπτεται είναι από τα τέλη του 18ου αιώνα (τέλη 1700) και φθάνει έως τον Βʹ Παγκόσμιο Πόλεμο (1940). Εκτός των εκθεμάτων που παρουσιάζουν τον εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό, εκτίθενται και αντικείμενα για τον Λόρδο Βύρωνα. Οι προθήκες αυτές υπήρχαν και προ της ανακαίνισης. Έχουν προστεθεί όμως σ’ αυτόν τον χώρο μερικοί πίνακες οι οποίοι είναι νέα αποκτήματα. Προχωρώντας προς το κέντρο της αίθουσας η κύρια αλλαγή έχει γίνει στις προθήκες με τα φορέματα της Βασίλισσας Αμαλίας, συζύγου του πρώτου βασιλέως της Ελλάδος, Όθωνα, και της αυλής της. Τα φορέματα δηλαδή των κυριών και δεσποινίδων επί των τιμών, οι οποίες προέρχονταν κυρίως από τις οικογένειες των αγωνιστών του 1821 (Ρόζα Μπότσαρη, θυγατέρα του Μάρκου Μπότσαρη). Η εξαιρετική ταπετσαρία που έχει επικολληθεί στο βάθος των προθηκών αυτών είναι γαλλικής προέλευσης και είχε αγορασθεί από τον ίδιο τον μοναδικό συλλέκτη, Αντώνη Μπενάκη. Πολύ αργότερα ο αείμνηστος δ/ντής του Μουσείου επί 42 χρόνια Άγγελος Δεληβοριάς, είχε απευθυνθεί στους Φίλους του Μουσείου να αγοράσουν και άλλα κομμάτια αυτής της ταπετσαρίας που πουλιόταν εκείνη την εποχή στο Παρίσι. Οι Φίλοι βεβαίως ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του Μουσείου και αγόρασαν την ταπετσαρία η οποία τώρα είναι επικολλημένη στο εσωτερικό των προθηκών με τις ενδυμασίες.
Έχουν αφαιρεθεί κάποια αντικείμενα, αλλά έχουν προστεθεί άλλα εξαιρετικά κομμάτια, όπως πίνακες των Γύζη, Λύτρα, Περικλή Πανταζή, Παρθένη και Γιώργο Μπουζιάνη. Επίσης έχουν αναρτηθεί αφίσες του Βʹ Παγκοσμίου Πολέμου για τους εράνους, καθώς και άλλες σχετικές με άλλα γεγονότα. Έχει γίνει εξαιρετική παρουσίαση του τρίτου ορόφου και των εκλεκτών αντικειμένων που περιέχει.
Ευχαριστήσαμε την κ. Βασιλική Δανιήλ για την εξαιρετική ξενάγηση που μας προσέφερε.
Κείμενο-Φωτογραφίες: Ρωξάνη Τσιμπιροπούλου