Το Μουσείο Μπενάκη, 30 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου Έλληνα καλλιτέχνη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα διοργανώνει μια έκθεση αφιερωμένη στο ταξίδι του από τη Δύση στην Ανατολή.
Η έκθεση που πραγματοποιείται στο Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς 138 επισκεφθήκαμε με τους φίλους πριν λίγες μέρες. Το 1957 ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας λαμβάνει μια πρόσκληση συμμετοχής σε ένα διεθνές εκπαιδευτικό πρόγραμμα με χορηγία της αμερικανικής κυβέρνησης. Αποδεχόμενος την πρόσκληση, ο Γκίκας ξεκινά την περιπλάνησή του από τη Δύση στην Ανατολή με κυριότερους σταθμούς την Αμερική, όπου περιλάμβανε επίσκεψη μεγάλων πόλεων, μουσείων και πανεπιστημίων, την Ιαπωνία , το Χονγκ Κονγκ, την Ινδοκίνα , την Ινδία και το Νεπάλ .
Στη Νέα Ορλεάνη συνάντησε την αγαπημένη του Μπάρμπαρα Γουόρνερ, τη γυναίκα που σύντομα θα γινόταν η δεύτερη σύζυγός του όπου στη συνέχεια, θα τον συντρόφευε στο ταξίδι του. Η έκθεση αποτελείται από δύο βασικές ενότητες :
Η πρώτη ενότητα ξεκινά με το μεγάλο διαστάσεων πίνακα ” Πράσινο και Ασημί ” που συμμετείχε στη πρώτη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη στη γκαλερί Ιόλα στη Νέα Υόρκη και στη συνέχεια ακολουθούμε τα βήματα του Γκίκα στις μεγάλες πόλεις της Αμερικής : Βοστώνη Φιλαδέλφεια Μπόφαλο, Σικάγο, Νέα Ορλεάνη, Νέο Μεξικό, Αριζόνα, Καλιφόρνια, Χαβάη.
Η δεύτερη ενότητα παρουσιάζει την Ανατολή : Ιαπωνία , Κίνα , Ινδία, Νεπάλ, κλπ μέσα από τα τοπία, το θέατρο , τη μουσική, το χορό και τις αναπαραστάσεις του Βούδα .
Εδώ γνωρίζει την ιαπωνική και κινεζική τέχνη , παρακολουθεί θεατρικά δρώμενα από παραστάσεις θεάτρων Καμπούκι , Νο και κουκλοθεάτρου Μπουνράκου τις οποίες αποτυπώνει στο ντοσιέ του .
Σε όλο το ταξίδι ο Γκίκας σχεδιάζει συνεχώς και κρατά σημειώσεις για τις πόλεις που επισκέπτεται, τους ανθρώπους που συναντά , τα μουσεία και τα πανεπιστήμια.
Σε ένα ειδικά διαμορφωμένο σκηνικό εμπνευσμένο από την Άπω Ανατολή, παρουσιάζονται έργα τέχνης και αντικείμενα ασιατικής προέλευσης που είχε συλλέξει ο καλλιτέχνης και μια σειρά από σχέδια του Γκίκα από την κινεζική και ιαπωνική τέχνη. Μέσα από πολυάριθμα σχέδια, χειρόγραφα , ταξιδιωτικά φυλλάδια, βιβλία και αντικείμενα, η έκθεση παρουσιάζει τις εικόνες που είδε ο καλλιτέχνης στο οδοιπορικό του και επηρέασαν ως ένα βαθμό το έργο του.
Στην έκθεση προβάλλεται επίσης μια διαδραστική οπτικοακουστική εφαρμογή με κεντρικούς χαρακτήρες τον καλλιτέχνη και τη σύντροφό του Μπάρμπαρα, οι οποίοι μας ξεναγούν στο ταξίδι τους μέσα από αντικείμενα και σχέδια .
Η ξενάγηση πραγματοποιήθηκε από την εξαιρετική Ι. Μωραΐτη , επιμελήτρια της έκθεσης και την οποία θερμά ευχαριστούμε.
Κείμενο & Φωτογραφίες: Φάνης Ματσούκας
15/11/2024