Οι Φίλοι επισκεφθήκαμε το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στο Παγκράτι για να δούμε την έκθεση «Η άλλη όψη του νομίσματος» με νομίσματα από την πλούσια νομισματική συλλογή της ALPHA BANK. Ξεναγός μας η κυρία Δήμητρα Τσαγκάρη, Νομισματολόγος, Υπεύθυνη της συλλογής της Τραπέζης. Στην έκθεση παρουσιάζονται 150 νομίσματα από τη συλλογή αυτή, η οποία από το 1972 που άρχισε να σχηματίζεται μέχρι σήμερα αριθμεί 11.000 μοναδικά ή σχεδόν μοναδικά χρυσά ή αργυρά νομίσματα σε αρίστη κατάσταση. Σε αυτή την έκθεση το νόμισμα δεν παρουσιάζεται ως μέσον εμπορικών συναλλαγών, αλλά ως πηγή ιστορίας και μορφή τέχνης. Είναι ασύλληπτο ότι ο τεχνίτης σε μία επιφάνεια διαμέτρου ολίγων εκατοστών ή χιλιοστών δημιουργεί ένα έργο τέχνης ικανό να αφηγηθεί ένα ιστορικό γεγονός. Ο λογότυπος της Τράπεζας προέρχεται από τον αργυρό στατήρα της Αίγινας τον οποίο και είδαμε. Είδαμε τον Οπλίτη Δρόμου, στατήρα από ήλεκτρο Κυζίκου του 475 π.Χ. Το ήλεκτρο ήταν φυσικό κράμα χρυσού και αργύρου, το οποίο διεχώρησε ο περίφημος βασιλιάς της Λυδίας Κροίσος και έκοψε νομίσματα αμιγώς χρυσά και αργυρά.
Η κ. Τσαγκάρη μας πληροφόρησε ότι ο Μ. Αλέξανδρος δεν έκοψε ποτέ νομίσματα με το πρόσωπό του, παρά μόνο με το κεφάλι του Ηρακλή, τον οποίο εθαύμαζε, ή άλλων ημίθεων κτλ. Οι διάδοχοί του, όπως για παράδειγμα οι Πτολεμαίοι, στην αρχή της βασιλείας τους έκοψαν νομίσματα με το κεφάλι του Αλεξάνδρου και στη συνέχεια με το πρόσωπό τους. Είδαμε το αργυρό δεκάδραχμο των Συρακουσών (400 π.Χ.) με το όμορφο κεφάλι της Νύμφης Αρέθουσας. Στην έκθεση περιλαμβάνονται και νομίσματα της Βυζαντινής περιόδου όπως, οι χρυσοί σόλιδοι του Μ. Κωνσταντίνου (306-337 μ.Χ.), καθώς και του Ιουστινιανού Α’ (527-565 μ.Χ.).
Ευχαριστούμε θερμότατα την κυρία Τσαγκάρη για την λεπτομερέστατη και γλαφυρότατη ξενάγησή της σε αυτή την εντυπωσιακή και συνάμα πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση.
Κείμενο & Φωτογραφίες: Ρωξάνη Τσιμπιροπούλου