15/02/2024

Ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «Χαιρώνεια, 2 Αυγούστου 338 π.Χ. Μια μέρα που άλλαξε τον κόσμο», Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Οι Φίλοι επισκεφθήκαμε την έκθεση «Χαιρώνεια 2 Αυγούστου 338 π.Χ. Μία μέρα που άλλαξε τον κόσμο», στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Ξεναγός μας η αρχαιολόγος κ. Μαριέττα Κυπριωτάκη. Σ’ αυτή την εξαιρετική έκθεση με τα 260 αντικείμενα από ελληνικές και ξένες συλλογές, ο επισκέπτης αντιλαμβάνεται τη σημασία της σημαντικότατης μάχης στη Χαιρώνεια, η οποία έγινε μεταξύ των ελληνικών πόλεων -κρατών και του Μακεδονικού βασιλείου του Φιλίππου Β’ και του νεαρώτατου υιού του, Αλεξάνδρου. Η μάχη αυτή ήταν η αρχή του ελληνιστικού πολιτισμού, ο οποίος ανδρώθηκε από τον πρόωρο θάνατο του Αλεξάνδρου το 323 π.Χ. και έληξε με τον θάνατο της Κλεοπάτρας και τη Ναυμαχία του Ακτίου το 31 π.Χ. Κατά την είσοδό μας στο κτήριο Σταθάτου τα πρώτα που είδαμε ήταν οι προτομές των δύο πρωταγωνιστών της μάχης του Φιλίππου Β’, του Αλεξάνδρου και του φοβερού κατήγορου του Φιλίππου, Αθηναίου ρήτορα Δημοσθένους, ο οποίος, όπως είδαμε, ήταν και ρίψασπις την ώρα της μάχης.
Στη συνέχεια είδαμε στις προθήκες την εξάρτιση των Μακεδόνων στρατιωτών, τις περικεφαλαίες, τους θώρακες, τις ασπίδες, τα δόρατα, τις κνημίδες κλπ., τόσο των φαλαγγιτών, όσο και των ιππέων. Ως γνωστόν το ιππικό των Μακεδόνων, του οποίου ηγείτο ο Αλέξανδρος ήταν άριστο και αήττητο. Στις επόμενες αίθουσες είδαμε πάλι μέσα σε προθήκες κρανία φαλαγγιτών, αλλά και ιππέων με τραύματα τέτοια, ώστε να γίνεται αντιληπτό ότι η μάχη είχε γίνει σώμα με σώμα. Και από άλλα οστά όμως που ανευρέθησαν στις ανασκαφές φάνηκε η δριμύτητα της μάχης και οι κοντινές αποστάσεις των αγωνιστών. Ο αήττητος Ιερός Λόχος των Θηβαίων κατατροπώθηκε, έπεσαν όλοι μέχρις ενός.
Το τέχνασμα του Φιλίππου με την υποχώρηση του στρατού του στην αρχή της μάχης και η ξαφνική και άμεση επίθεσή του κατά μέτωπο μετά από λίγο, κατέλαβε εξαπίνης τις στρατιές των Ελλήνων. Οι μακεδονικές φάλαγγες συνεπικουρούμενες από το ιππικό του Αλεξάνδρου διέλυσαν τους αντιπάλους τους. Σε άλλη αίθουσα είδαμε τεφροδόχους με υπολείμματα οστών μετά την καύση, καθώς και λάρνακες με οστά.
Φεύγοντας θαυμάσαμε την προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου πλέον, σε ωριμότερη ηλικία και με ύφος θριαμβευτού, καθώς και μία προθήκη με το πεδίο της μάχης σε πλήρη ανάπτυξη με playmobil. Στρατιώτες και των δύο αντιπάλων, ιππικό, πολυχρωμία στολών, ποικιλία όπλων κλπ., μια ευχάριστη νότα στο σύνολο της εξαιρετικά ενδιαφέρουσας έκθεσης.
Ευχαριστήσαμε θερμότατα την κ. Κυπριωτάκη για τη λεπτομερή και γλαφυρή ξενάγηση που μας προσέφερε αγόγγυστα επί ένα δίωρο περίπου.
Κείμενο & Φωτογραφίες: Ρωξάνη Τσιμπιροπούλου