Οι Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη επισκεφθήκαμε το Μουσείο Μπενάκη -Ισλαμικής Τέχνης , το οποίο εγκαινιάσθηκε το 2004 για να στεγάσει την εξαιρετική συλλογή του Αντώνη Μπενάκη, η οποία περιλαμβάνει περισσότερα από 12.00 έργα τέχνης, αλλά και αντικείμενα καθημερινής χρήσης που σκιαγραφούν την εξέλιξη της ισλαμικής τέχνης από παλαιοτάτων χρόνων έως τον 19ο αιώνα. Αυτή τη συλλογή είχε αποκτήσει ο Μπενάκης από την εποχή που ζούσε ακόμη στην Αίγυπτο.
Μας υποδέχθηκε η κ. Μίνα Μωραΐτου, Υπεύθυνη της Συλλογής και του Μουσείου, η οποία μας πρόσφερε μια εξαιρετική ξενάγηση δύο ωρών και στους τρείς ορόφους του κτηρίου. Αρχικά μας έβαλε στο πνεύμα του Ισλάμ μιλώντας μας για τον προφήτη Μωάμεθ (571-632 μ.Χ.) ότι ένωσε τον τότε αραβικό κόσμο σε ένα ενιαίο κράτος υπό το Ισλάμ ενόσω ζούσε, αλλά μετά τον θάνατό του χωρίσθηκαν στους Σιΐτες και τους Σουνίτες.
Η συλλογή Μπενάκη εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα αντικείμενα κυρίως από δωρεές, όπως μας είπε η κ. Μωραΐτου. Είδαμε και θαυμάσαμε αντικείμενα τέχνης μοναδικά, τα οποία δεν υπάρχουν αλλού ή και αν υπάρχουν είναι δύο ή τρία στον κόσμο. Είδαμε πανέμορφα χαλιά, αγγεία μοναδικής τέχνης, πλακίδια με περίτεχνα σχέδια, τεράστια κηροπήγια σκαλιστά, άλλα με ένθετο χρυσό ή με δουλεμένο το μέταλλο κατά τέτοιον τρόπο ώστε να φαίνονται σαν χρυσά. Είδαμε πόρτες ξύλινες από τζαμιά ολοσκάλιστες, πιάτα με ή χωρίς εφυάλωση παλαιότερης ή νεώτερης εποχής. Θαυμάσαμε την αίθουσα με το συντριβάνι στη μέση, εξαιρετικής τέχνης, επίσης είδαμε τις προθήκες με την υπέροχη συλλογή μικροαντικειμένων και κοσμημάτων της μικρής κόρης του Εμμανουήλ Μπενάκη και αδελφής του Αντώνη και της Πηνελόπης Δέλτα, Αργίνης Σαλβάγου. Είναι πράγματα μοναδικά από σμάλτο με πολύχρωμες παραστάσεις και πολύτιμες πέτρες, μαργαριτάρια, κοράλλια και άλλες πολλές.
Εν ολίγοις το περιεχόμενο του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης είναι πραγματικά μοναδικό. Εξ άλλου μουσεία με αμιγή ισλαμική τέχνη δεν υπάρχουν. Τα περισσότερα μουσεία ανά τον κόσμο διαθέτουν πτέρυγες με τέτοιο περιεχόμενο. Ευχαριστούμε θερμότατα την κ. Μωραΐτου για την γλαφυρή και λεπτομερή ξενάγηση που μας προσέφερε επί δίωρο. Το Μουσείο βέβαια αξίζει πολλών επισκέψεων για να πει κάποιος ότι το είδε και γνωρίζει καλά το εκπληκτικό περιεχόμενό του.
Κείμενο και φωτογραφίες: Ρωξάνη Τσιμπιροπούλου
30/01/2024