Σάββατο 22- Σάββατο 29 Μαρτίου
ΠΛΗΡΗΣ ΓΥΡΟΣ ΚΥΠΡΟΥ
1. ΑΘΗΝΑ – ΛΑΡΝΑΚΑ – ΛΕΥΚΩΣΙΑ: 22.03 Σάββατο
Συγκέντρωση στο Ελ. Βενιζέλος στις 06.00 και πτήση για Λάρνακα στις 07.45 (GQ 600 22 MAR ATH LCA 0745 0925). Άφιξη στην Λάρνακα στις 09.25 και αναχώρηση για την πρωτεύουσα της Κύπρου, Λευκωσία. Ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κύπρου (Κυπριακό Μουσείο), όπου παρουσιάζεται ανάγλυφα η διαχρονική συνύπαρξη ποικίλων πολιτισμών στο νησί. Στη συνέχεια περιήγηση στο ιστορικό κέντρο, με στάσεις στην Πύλη Αμμοχώστου, την πιο σπουδαία από τις πύλες της οχύρωσης της Βενετοκρατίας, στον καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννη, το ναό της Οδηγητρίας (νυν μπεζεστένι) και το ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ Τρυπιώτη. Το μεσημέρι στάση για φαγητό σε τοπικό εστιατόριο στο κέντρο της παλιάς Λευκωσίας. Στη συνέχεια μετάβαση στην κατεχόμενη πλευρά της πόλης, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εικόνα της διχοτομημένης πόλης, και περιήγηση με στάσεις, μεταξύ άλλων, στον πρώην καθολικό καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας (νυν Τζαμί Σελιμιγιέ), ένα από τα σημαντικότερα δείγματα γοτθικής αρχιτεκτονικής στην Κύπρο, το ναό της Θεοτόκου της Τύρου (Αρμενίων) και το Büyük Han (Μεγάλο Χάνι), το μεγαλύτερο καραβανσεράι του νησιού. Μεταφορά στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.
2. ΛΕΥΚΩΣΙΑ – ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: 23.03 Κυριακή
Μετά το πρωινό αναχώρηση για την κατεχόμενη πλευρά του νησιού. Επίσκεψη στη γραφική πόλη της Κερύνειας με το αρχαίο κάστρο και το γραφικό λιμανάκι και στη συνέχεια το φραγκικό Αββαείο του Bellapais (τέλη 12ου-αρχές 13ου αι.), χαρακτηριστικό δείγμα γοτθικού ρυθμού, κτίσμα των Αυγουστινιανών μοναχών της Ιερουσαλήμ. Στη συνέχεια περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Σαλαμίνας (όπου ως την εισβολή είχαν αποκαλυφθεί δημόσια κτήρια των ελληνιστικών, ρωμαϊκών και παλαιοχριστιανικών χρόνων) και ακολούθως στη μονή του Αποστόλου Βαρνάβα, στο χώρο όπου πιστεύεται ότι βρισκόταν και ο τάφος του. Κατά την επιστροφή στο ελεύθερο τμήμα θα προσεγγίσουμε τη μαρτυρική, βουβή από το 1974, Αμμόχωστο. Επιστροφή στη Λευκωσία για δείπνο σε παραδοσιακή κυπριακή ταβέρνα στο κέντρο της παλιάς πόλης και διανυκτέρευση.
3. ΛΕΥΚΩΣΙΑ – ΤΡΟΟΔΟΣ – ΛΕΜΕΣΟΣ: 24.03 Δευτέρα
Μετά το πρωινό πορεία στη διαχωριστική γραμμή ελεύθερων και κατεχόμενων περιοχών και επίσκεψη στα Φυλακισμένα Μνήματα και τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, τόπο μνήμης των Ελλαδιτών και Κυπρίων που έπεσαν κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής του 1974. Άνοδος στις πλαγιές του όρους Τρόοδος και ξενάγηση σε τρεις βυζαντινούς ναούς που έχουν ανακηρυχθεί Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Πρώτη στάση ο ναός της Παναγίας Ασίνου (Παναγία Φορβιώτισσα) (1099), με εξαιρετικές τοιχογραφίες κωνσταντινουπολίτικου εργαστηρίου του 12ου αι., δείγματα της πρωτοπορίας της εποχής των Κομνηνών. Στη συνέχεια ο ναός του Αγίου Νικολάου Στέγης (11ος αι.), με ζωγραφικό διάκοσμο διαφόρων φάσεων από τον 11ο ως και τον 17ο αι. Τελευταία στάση η μεσοβυζαντινή μονή της Παναγίας του Άρακος, τους τοίχους της οποίας κοσμούν κορυφαία έργα της κομνήνειας περιόδου (1192). Γεύμα σε τοπική ταβέρνα. Μεταφορά στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.
4. ΛΕΜΕΣΟΣ (ΤΡΟΟΔΟΣ): 25.03 Τρίτη
Ολοήμερη εκδρομή στο Τρόοδος και γνωριμία με τα ορεινά καταπράσινα θέρετρα της Κύπρου, με τους σπουδαίους οπωρώνες και αμπελώνες. Περιήγηση στο διασημότερο μοναστηριακό συγκρότημα του νησιού, την Παναγία του Κύκκου, με εντυπωσιακό πλούτο κειμηλίων και αντικειμένων που μετά την εισβολή εντοπίστηκαν στο εξωτερικό, αγοράστηκαν από την Εκκλησία της Κύπρου και επαναπατρίστηκαν. Στη συνέχεια επίσκεψη στη Μονή Αγίου Ιωάννη Λαμπαδιστή –με τοιχογραφίες του 13ου-14ου, αλλά και 15ου αι. με έντονες δυτικές επιδράσεις– και τους ναούς της Θεοτόκου του Μουτουλλά (1280) και του Αρχαγγέλου Μιχαήλ Πεδουλά, με σημαντικό γραπτό τέμπλο και τοιχογραφίες του 1474 (και τα τρία μνημεία UNESCO). Τελευταία στάση το παραδοσιακό χωριό Όμοδος στη μέση της μεγαλύτερης περιοχής αμπελώνων του νησιού και ξενάγηση σε τοπικό οινοποιείο. Δείπνο σε παραδοσιακή ταβέρνα, επιστροφή στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.
5. ΛΕΜΕΣΟΣ (ΚΕΝΤΡΟ – ΑΡΧΑΙΑ ΑΜΑΘΟΥΝΤΑ): 26.03 Τετάρτη
Ημέρα αφιερωμένη στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κύπρου, τη Λεμεσό. Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο με εκθέματα από τους 30 περίπου αρχαιολογικούς χώρους της ευρύτερης περιοχής της Λεμεσού. Περιήγηση στο ιστορικό κέντρο της πόλης με διαδρομή στην παραλιακή λεωφόρο από τους δημοτικούς κήπους ως το παλιό λιμάνι και τη μαρίνα. Μετάβαση στον αρχαιολογικό χώρο της Αμαθούντας, όπου οι βρετανικές, σουηδικές, κυπριακές και γαλλικές ανασκαφές έφεραν στην επιφάνεια τα κατάλοιπα της πόλης που ήκμασε από την αρχαϊκή εποχή ως τον 7ο αι. μ.Χ. Δείπνο σε μία από τις καλύτερες ταβέρνες του νησιού. Επιστροφή στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.
6. ΛΕΜΕΣΟΣ (ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ ΚΑΣΤΡΟ – ΚΟΛΟΣΣΙ – ΚΟΥΡΙΟΝ ): 27.03 Πέμπτη
Μετά το πρωινό περιήγηση δυτικώς της Λεμεσού, με πρώτη στάση στον αρχαιολογικό χώρο Κουρίου, με κατάλοιπα από την ύστερη κλασσική ως το τέλος της παλαιοχριστιανικής περιόδου (ρωμαϊκή αγορά, οικίες με ψηφιδωτά δάπεδα, λουτρά, θέατρο, στάδιο, ναό του Απόλλωνος Υλάτου, τρεις βασιλικές). Μετάβαση στο Κολόσσι και επίσκεψη στον Πύργο των Ιωαννιτών Ιπποτών (1454), που κτίστηκε για την προστασία των φυτειών ζαχαροκάλαμου και βαμβακιού των Σταυροφόρων. Επιστροφή στη Λεμεσό και ξενάγηση στο Φρούριο της Λεμεσού (περ.1590) και το Μεσαιωνικό Μουσείο στο εσωτερικό του, με εκθέματα από τον 3ο ως το 18ο αι., καθώς και στο βραβευμένο Μουσείο Χαρουπόμυλου Λανίτη. Δείπνο σε τοπικό εστιατόριο.
7. ΛΕΜΕΣΟΣ (ΠΑΦΟΣ): 28.03 Παρασκευή
Μετά το πρωινό αναχώρηση για την Πάφο. Σύντομη στάση στην Πέτρα του Ρωμιού, όπου κατά την παράδοση αναδύθηκε από τα κύματα η θεά Αφροδίτη, και στη συνέχεια επίσκεψη στο Ιερό της Μεγάλης Θεάς/ Αφροδίτης στα Κούκλια (Παλαίπαφος) (μνημείο UNESCO) και στην αγρέπαυλη των Lusignan και στο εκεί στεγαζόμενο τοπικό μουσείο. Στη Γεροσκήπου επίσκεψη στον πεντάτρουλλο ναό της Αγίας Παρασκευής, από τα σημαντικότερα χριστιανικά μνημεία του νησιού, με τοιχογραφικό διάκοσμο διαφόρων φάσεων από τον 8ο-9ο ως το 15ο αι. Στη Νέα Πάφο (μνημείο UNESCO) περιήγηση στη βασιλική της Χρυσοπολίτισσας –από τους αρχαιότερους παλαιοχριστιανικούς ναούς της Κύπρου (4ος αι.)– και τους διαδοχικούς ναούς στην ίδια θέση και στη συνέχεια στον αρχαιολογικό χώρο που περιλαμβάνει μνημεία από την προϊστορική ως και τη μεσαιωνική περίοδο, μεταξύ των οποίων τα περίφημα ψηφιδωτά δάπεδα των ρωμαϊκών επαύλεων (2ος-5ος αι.) και η νεκρόπολη με τους τάφους των Βασιλέων (2ος π.Χ.-2ος μ.Χ. αι.). Επιστροφή στη Λεμεσό και δείπνο σε τοπικό εστιατόριο.
8. ΛΕΜΕΣΟΣ – ΛΑΡΝΑΚΑ – ΑΘΗΝΑ: 29.03 Σάββατο
Μετά το πρωινό μετάβαση στο παραδοσιακό χωριό Λεύκαρα, γνωστό για τα ιδιαίτερα χειροποίητα λευκαρίτικα κεντήματα, που εντάχθηκαν στον παγκόσμιο Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Επόμενη στάση ο οικισμός της Χοιροκοιτίας, ένας εκ των πρωιμότερων και ο καλύτερα σωζόμενος οικισμός της νεολιθικής περιόδου στο νησί, με κατοίκηση από την 7η ως τις αρχές της 4ης χιλιετίας π.Χ. (μνημείο UNESCO). Επίσκεψη στην Παναγία Αγγελόκτιστη (υποψ. UNESCO) (5ος/11ος αι.), με τοιχογραφίες του 13ου και το περιώνυμο παλαιοχριστιανικό ψηφιδωτό που σώζεται στην κόγχη. Μεταφορά στη Λάρνακα και επίσκεψη στον ναό του Αγίου Λαζάρου, κτίσμα των μεσοβυζαντινών χρόνων πάνω από δύο παλαιότερους ναούς και κατά παράδοση τον τάφο του αγίου, με προσθήκες του 15ου-16ου και 19ου αι., που μετατράπηκε διαδοχικώς σε καθολικό λατινικής μονής, μουσουλμανικό τέμενος, ναό μικτής χρήσης Λατίνων-Ορθοδόξων. Περίπατος στην παραλιακή λεωφόρο των «Φοινικούδων». Αναχώρηση για το αεροδρόμιο της Λάρνακας και πτήση για Αθήνα. Άφιξη στο Ελ. Βενιζέλος στις 21.35. GQ 603 29 MAR LCA ATH 1950 2135