Πενθήμερη εκδρομή στην Καστοριά, Πρέσπες κ.λπ.
Δευτέρα 22 – Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018
Ο δρόμος για την Καστοριά μακρύς, πολλά τα χιλιόμετρα, ομίχλη, ψιλόβροχο και χαμηλή θερμοκρασία. Στην Καστοριά φθάνοντας, κανονική βροχή, σχετική απογοήτευση, τι θα γίνει τις επόμενες μέρες, πως θα κινηθούμε; Αλλά από την Τρίτη άρχισε σταδιακή βελτίωση, αισιοδοξία! Η πόλη της Καστοριάς και τα γύρω μέρη είναι πανέμορφα.
Πρώτη ενδιαφέρουσα επίσκεψη στο Δισπηλιό, τον πρώτο λιμναίο οικισμό του 5.000πΧ. Είδαμε τις καλύβες που έζησε ο νεολιθικός άνθρωπος, έχει γίνει πιστή αναπαράσταση του τρόπου ζωής και των συνηθειών του. Στην περιοχή λειτουργεί και ένα μικρό Μουσείο με σχετικά ευρήματα.
Δεύτερη επίσης ενδιαφέρουσα επίσκεψη στο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Λαογραφίας και Προϊστορίας στο Μαυροχώρι. Ο διδάσκαλος κ. Δημήτρης Παναγιωτίδης ιδρυτής και διευθυντής του Μουσείου αναβιώνει και διατηρεί ζωντανή τη λαϊκή παράδοση του τόπου του. Η τρίτη στάση, στο μεγαλύτερο Ενυδρείο γλυκού νερού στα Βαλκάνια (450τ.μ.), το οποίο λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2012 και φιλοξενεί αυτόχθονα, ενδημικά και ξενικά είδη ψαριών και λοιπών οργανισμών που διαβιούν στις λίμνες και τα ποτάμια της Ελλάδας και των Βαλκανίων. Το θέαμα εξαιρετικό! Ψάρια με ποικίλα χρώματα και περίεργα σχήματα. Στη συνέχεια στο δεύτερο χλμ της παραλίμνιας οδού Σουγγαρίδη βρίσκεται το Σπήλαιο του Δράκου, εκπληκτικής ομορφιάς. Στο εσωτερικό του υπάρχουν μεγάλα χερσαία και λιμναία τμήματα με εξαιρετικό σταλακτικό διάκοσμο. Περιλαμβάνει επτά υπόγειες λίμνες, δέκα αίθουσες και πέντε διαδρόμους. Έχει μήκος 300μ., η θερμοκρασία είναι σταθερή στους 16 με 18 βαθμούς Κελσίου και η υγρασία στους 90. Στο σπήλαιο έχουν εντοπισθεί παλαιοντολογικά κατάλοιπα με κυριώτερα τα οστά σπηλαίας άρκτου. Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε κατά τη δεκαετία του ΄40 από Καστοριανούς ερασιτέχνες εξερευνητές. Έκτοτε πέρασε από πολλά στάδια χαρτογράφησης, φωτογράφησης κ.λπ. μέχρι που άνοιξε επίσημα τις πύλες του για το κοινό στο τέλος του 2013. Τελευταίος σταθμός για την ημέρα η Ι. Μονή της Παναγίας της Μαυριώτισσας. Το καθολικό της είχε τοιχογραφηθεί την εποχή του Αλεξίου Α΄Κομνηνού (1081-1118). Εξαιρετικές τοιχογραφίες υπάρχουν και στους εξωτερικούς τοίχους της Ι. Μονής.
Η μέρα που είχε ορισθεί για την επίσκεψη στις Πρέσπες ήταν ηλιόλουστη και διαυγής. Οι λίμνες και η γύρω περιοχή ήταν ένα τοπίο μαγευτικό! Τα ερείπια του Αγίου Αχιλλείου πάνω στο ομώνυμο νησάκι ενδιαφέροντα, αλλά για να τα επισκεφθεί κανείς πρέπει να διασχίσει τη μακρά εντυπωσιακή πεζογέφυρα. Ο οικισμός «Ψαράδες» πολύ γραφικός με καλό φαγητό. Οι πλέον ενδιαφέρουσες όμως επισκέψεις ήσαν μέσα στην πόλη της Καστοριάς. Ο ναός του Ταξιάρχη της Μητροπόλεως του 10ου αιώνα, ο Άγιος Νικόλαος του Κασνίτζη (προύχοντας της περιοχής) του 11ου αιώνα και η Παναγιά η Κουμπελίδικη του 13ουαι., εξαιρετικά μνημεία βυζαντινής αγιογραφίας και αρχιτεκτονικής. Το Βυζαντινό Μουσείο κατέχει μοναδική συλλογή φορητών εικόνων από το 12ο ως και το 17ο αιώνα. Τα αρχοντικά του 18ου αιώνα στην περιοχή Ντολτσό, ανακαινισμένα κατά τον καλλίτερο τρόπο, στεγάζουν τα Μουσεία της πόλης. Το ενδιαφέρον Λαογραφικό Μουσείο στο διώροφο αρχοντικό Νεράντζη-Αϊβάζη, το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στο αρχοντικό των Πηχεών και το πλούσιο Ενδυματολογικό Μουσείο στο τριώροφο των Αφών Εμμανουήλ. Το ωραιότερο όμως όλων είναι το επιβλητικό και μεγαλοπρεπές αρχοντικό Τσιατσιαπά, κτήριο τριώροφο και πλήρως ανακαινισμένο. Διαθέτει τεράστιους χώρους κενούς προς το παρόν, με χαρακτηριστικό διάκοσμο του 18ου αιώνα και με εκπληκτική θέα προς τη λίμνη. Οι ομορφιές βέβαια της εκδρομής είχαν και συνέχεια, κατά την επιστροφή μας επισκεφθήκαμε το Γεωφυσικό Πάρκο Μικροβάλτου Κοζάνης, όπου θαυμάσαμε το μοναδικό στην Ελλάδα γεωλογικό φαινόμενο των Μπουχαριών και των Νοχταριών. Τα πρώτα έχουν σχήμα κολώνας με σκουρόχρωμη πλάκα στην κορυφή, τα δεύτερα είναι κωνικές γεωμορφές σαν γλυπτά. Για να δούμε ένα μεγάλο κομμάτι της περιοχής ανεβοκατεβήκαμε 540 σκαλοπάτια περίπου. Στην Ελασσόνα, η Ι. Μονή της Παναγίας Ολυμπιώτισσας είναι δείγμα εξαιρετικής παλαιολόγειας αρχιτεκτονικής και ζωγραφικής, του τέλους του 13ουαι. Η Μονή διαθέτει μικρό εξαιρετικό Μουσείο, στο οποίο εκτίθενται και τα ξύλινα θυρόφυλλα με την απεικόνιση του κύκλου του Ακαθίστου Ύμνου του 1296 (η αρχαιότερη γνωστή απεικόνιση).
Κατόπιν, στο δρόμο προς τη Μελούνα είδαμε τα δύο μνημεία της Οθωμανικής περιόδου της πόλης, το Τζαμί του 17ου-18ου αιώνα και το Τελωνείο του 1881.
Η εξόρμηση στην Καστοριά και τις Πρέσπες ήταν κατά γενική ομολογία πολύ ενδιαφέρουσα.
Και σε άλλα…με το καλό!!
Ρωξάνη Τσιμπιροπούλου