Μέρος 1ο (Παρασκευή 14 & Σάββατο 15/6)
Φθάνοντας στη Λήμνο (14/6) νωρίς το μεσημέρι, πραγματοποιήσαμε κατ΄αρχήν επίσκεψη με ξενάγηση στο Κάστρο της Μύρινας από την κ. Μάλαμα Μαρή, Αρχαιολόγο της ΕΦΑ Λέσβου . Στη συνέχεια περιδιαβήκαμε το Ρωμαίικο γιαλό της πόλης και καταλήξαμε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου, όπου φυλάσσονται τα εξαιρετικά αξιόλογα ευρήματα από ανασκαφές, που έγιναν στην Πολιόχνη, την Ηφαιστία, την Ίμβρο το Καβείριο και το Κουκονήσι. Στη συνέχεια αφού γευματίσαμε κατευθυνθήκαμε στο ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης.
Την επόμενη μέρα (15/6) μετά το πρωινό, αναχωρήσαμε για επίσκεψη στο Κάστρο του Κότσινου, μεσαιωνικό οχυρό της Λήμνου όπου επίσης μας ξενάγησε εξαιρετικά η κ. Μάλαμα Μαρή .
Στη συνέχεια φθάσαμε στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ηφαιστίας που ήταν χτισμένο το περίφημο ιερό της μεγάλης θεάς της Λήμνου όπου ξεναγηθήκαμε από την Αρχαιολόγο της ΕΦΑ Λέσβου κα Δήμητρα Ζώη στο αναστηλωμένο (μερικώς) Αρχαίο Θέατρο Ηφαιστίας αλλά και στον υπό ανασκαφή παρακείμενο αρχαιολογικό χώρο,
Μέρος 2ο (Σάββατο 15/6)
Επόμενη επίσκεψή μας στο Ιερό των Καβείρων, όπου γινόταν κατά την αρχαιότητα η μύηση των πιστών στα Καβείρια Μυστήρια. Εδώ ξεναγηθήκαμε εξαιρετικά από την κα Ελένη Ζάγκου επίσης Αρχαιολόγο της ΕΦΑ Λέσβου
Στην επιστροφή μας προς τη Μύρινα και μετά το γεύμα μας στον Κότσινο , ολιγομελής ομάδα Φίλων ανηφόρισε πεζή μια απόσταση 4 χλμ περίπου για να δει ένα φαινόμενο, που συναντάται σπάνια σε νησιωτικές περιοχές, τις Αμμοθίνες Λήμνου, μια «μικρογραφία» ερήμου την οποία χαρακτηρίζουν ως τη «μοναδική έρημο της Ευρώπης»
Μέρος 3ο (Κυριακή 16/6)
Αμέσως μετά το πρωϊνό στο ξενοδοχείο, αναχωρήσαμε για το Πορτιανό. Πρώτη επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο , όπου μας υποδέχθηκε και μας ξενάγησε ο κ. Νεκτάριος Παλατιανός. Το Μουσείο ιδρύθηκε το 1995 και στεγάζεται σε ένα διώροφο κτίριο που έχει χαρακτηρισθεί μνημείο αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και στεγάζει αντικείμενα που συγκεντρώθηκαν με μεγάλο κόπο, αγάπη και μεράκι με στόχο να αποτελέσει έναν τόπο μνήμης όπου οι νεότεροι μαθαίνουν τα ήθη και τα έθιμα των προγόνων τους.
Ακολούθως μεταβήκαμε στο Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Πορτιανού , όπου επίσης μας ξενάγησε ο ο κ. Νεκτάριος Παλατιανός.
Πριν φύγουμε από το Πορτιανό επισκεφθήκαμε και το Συμμαχικό Νεκροταφείο ANZAC της πόλης.
Μέρος 4ο (Κυριακή 16/6)
Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε στον Κοντιά, όπου σε ένα αναπαλαιωμένο διώροφο κτίριο ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού έχει δημιουργήσει μια θαυμάσια Πινακοθήκη . Η υπεύθυνη του χώρου κα Ιωάννα Παλιούρα μας ξενάγησε τόσο στη μόνιμη έκθεση με τους Βαλκάνιους ζωγράφους όσο και στις περιοδικές.
Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης και Σπογγαλιείας στη Κούταλη όπου μας υποδέχθηκε και μας ξενάγησε η κα Αργυρώ Χαβιά. Στο Μουσείο παρουσιάζεται η ναυτική ζωή των Κουταλιανών πριν τον ξεριζωμό τους από την Προποντίδα, η σπογγαλιεία, η επεξεργασία των σφουγγαριών και τα υπόλοιπα ναυτικά επαγγέλματα στη Νέα Κούταλη της Λήμνου, επίσης εκτίθεται μέρος της αρχαιολογικής συλλογής η οποία αποτελείται από αντικείμενα που περισυνέλεξαν οι σφουγγαράδες από τα βάθη της θάλασσας.
Τέλος κατευθυνθήκαμε προς το κτήμα Χατζηγεωργίου ΣΤΟ Καρπάσι , όπου η υπεύθυνη κα Πωλίνα Χατζηγεωργίου μας ξενάγησε στους χώρους και τις εγκαταστάσεις του οινοποιείου και στη συνέχεια γευτήκαμε τις λιχουδιές και τις τοπικές ποικιλίες κρασιού της Λήμνου.
Μέρος 5ο (Δευτέρα 17/6).
Αμέσως μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο, αναχωρήσαμε για τη προϊστορική πόλη της Πολιόχνης, στην ανατολική ακτή της Λήμνου . Στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου μας υποδέχθηκε η αρχαιολόγος και υπεύθυνη των ανασκαφών κα Γεωργία Ταμπακοπούλου η οποία μας μίλησε κατ’ αρχάς στο στεγασμένο χώρο όπου βρίσκεται η μακέτα του οικισμού και στη συνέχεια μας ξενάγησε εξαιρετικά και αναλυτικά υπαίθρια, ανάμεσα στις ορθογώνιες πέτρινες κατοικίες, στο προστατευτικό τείχος, στις πλατείες, στα πηγάδια, στους δρόμους, στα δημόσια κτίρια και στο Βουλευτήριο. Όπως μας είπε η ξεναγός μας, η Πολιόχνη ήρθε στο φως από τις ανασκαφές της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών και περιβαλόταν από τείχη μόνο στη δυτική πλευρά.
Φεύγοντας από τον αρχαιολογικό χώρο κατευθυνθήκαμε στη ΝΑ ακτή του νησιού της Λήμνου όπου βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Σώζοντος. Ο Άγιος Σώζων έζησε τον 3ο αιώνα και από τα τέλη του 19ου αιώνα είναι πολιούχος της Λήμνου.
Στη συνέχεια με κατεύθυνση τον Μούδρο επισκεφθήκαμε πρώτα το Συμμαχικό Νεκροταφείο του Μούδρου και μετά το Δημαρχείο όπου μας περίμενε ο αντιδήμαρχος κ. Χαρ. Μπούμπουρας για να μας δείξει τα εντυπωσιακά απολιθώματα τα οποία βρέθηκαν στην περιοχή του Μούδρου και που έχουν ηλικία 20 – 25 εκ. χρόνια και η δημιουργία τους σχετίζεται με την ηφαιστειακή δράση που υπήρχε στο ΒΑ Αιγαίο εκείνη την περίοδο.
Ακολούθως μεταβήκαμε στο Κέντρο Ενημέρωσης και Ιστορικής Παράδοσης Μούδρου που στεγάζεται στο κτήριο του παλιού σχολείου του Μούδρου και η υπεύθυνη κα Ελένη Σταματέρη μας ενημέρωσε για την αποστολή του, που είναι να αναδείξει τη στρατηγική σημασία της περιοχής τόσο κατά την περίοδο των Βαλκανικών πολέμων και της απελευθέρωσης των νησιών του Βόρειου Αιγαίου, όσο και κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οπότε και χρησίμευσε ως βάση της Αντάντ για την εκστρατεία της Καλλίπολης.
Γευματίσαμε σε κέντρο της περιοχής και επιστρέψαμε στην Μύρινα αργά το απόγευμα.
Τους Φίλους συνόδεψε ο Γιώργος Πισιμίσης