07/06/2018

«Ισλαμική καλλιγραφία: Η τέχνη της Ιρανικής γραφής» στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης

Την Πέμπτη 7 Ιουνίου η επιμελήτρια της έκθεσης “Ισλαμική Καλλιγραφία, η Τέχνη της Ιρανικής Γραφής” κυρία Μίνα Μωραΐτου, μας μίλησε για την εξέλιξη και τον ρόλο της καλλιγραφίας στον ισλαμικό κόσμο και τη σύγχρονη ιρανική καλλιγραφική δημιουργία.
Η καλλιγραφία είναι μια μορφή τέχνης που για τον ισλαμικό κόσμο θεωρείται ιερή λόγω της σύνδεσής της με το Κοράνι.
Η ισλαμική καλλιγραφία πρωτοεμφανίζεται τις τελευταίες δεκαετίες του 7ου αιώνα, την περίοδο της δυναστείας των Ομαγιαδών. Από τότε, συνεχίζει να ακμάζει, να μεταβάλλεται και να εξελίσσεται. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι, όπως τα κουφικά, τα θούλουθ και τα νασταλίκ. Οι επιγραφές αποτελούν ένα από τα κύρια στοιχεία στη διακόσμηση έργων. Η ισλαμική καλλιγραφία απαντάται σε μια πληθώρα υλικών: χαρτί, ύφασμα, κεραμικά και χάλκινα αντικείμενα.
Το πρώτο μέρος της έκθεσης είναι αφιερωμένο στην ιστορία της καλλιγραφίας από τον 9ο έως τον 19ο αιώνα. Μέσα από βιβλία και ενεπίγραφα αντικείμενα της συλλογής του Μουσείου Μπενάκη, καθώς και από δύο χειρόγραφα Κοράνια της Εθνικής Βιβλιοθήκης, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά.
Το δεύτερο τμήμα της έκθεσης εστιάζει στην τέχνη της σύγχρονης καλλιγραφίας μέσα από τα έργα του Ιρανού καλλιγράφου Μουσταμπά Σαμπζέ, ο οποίος εκθέτει έργα με ποιητικό και θρησκευτικό περιεχόμενο   στη γραφή νάσταλικ που ήκμασε στο Ιράν τον 16ο αιώνα. Σύγχρονοι καλλιγράφοι, όπως ο δρ Μουσταμπά Σαμπζέ, δημιουργούν κείμενα σύμφωνα με κλασικές αισθητικές αξίες.
Είχαμε την τύχη να δούμε και καλλιγράφους, επί τω έργω, που είχαν έρθει από το Ιράν ειδικά για το Μουσείο Μπενάκη.

Αθηνά Κυρτάτα-Αντωνοπούλου