Οι Φίλοι επισκεφθήκαμε την Αρχαία Τεγέα Αρκαδίας. Η πρώτη στάση έγινε στην περιοχή Στάδιο Τεγέας, όπου βρίσκεται το κτήριο πολλαπλών πολιτιστικών εκδηλώσεων του Κoινωφελούς Ιδρύματος Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος (ΒΙΟΧΑΛΚΟ). Εκεί ξεναγηθήκαμε από το μέλος μας κ. Μαιρηλί Χαραμή, textile artist, στην έκθεση «ΣΗΜΑΙΕΣ ΜΑΣ – πανιά περίλαμπρα, σημάδια ιστορικά». Πρόκειται περί μιας συλλογής 50 περίπου λινών υφασμάτων (πανιά) με ιστορικές αφετηρίες και συμβολισμούς από την αρχαιότητα μέχρι τον Γενάρη του 1822, όταν καθιερώθηκε η ενιαία ελληνική γαλανόλευκη σημαία με τον σταυρό. Η εν λόγω συλλογή περιλαμβάνει λάβαρα, φλάμουλες, θυρεούς, μπαϊράκια, παντιέρες, φλάμπουρα και σημαίες, τη δημιουργία των οποίων εμπνεύστηκε η κ. Χαραμή από τις σημαίες κτλ. που βρίσκονται σε διάφορα μουσεία της Ελλάδας, είτε αναφέρονται σε γραφές. Τα κομμάτια της συλλογής είναι βαμμένα με φυτικές βαφές και ζωγραφισμένα, κεντημένα, ραμμένα με τεχνικές της εποχής τους. Όλα είναι εργασία χειρός, βαφή, κέντημα, ζωγραφική, ραφή. Μία δουλειά εξαιρετική και πρωτότυπη. Ευχαριστήσαμε την κ. Χαραμή για την εξαιρετική ξενάγηση και την συγχαρήκαμε θερμότατα για τη δημιουργία της.
Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε προς το Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου εκτίθενται ευρήματα από όλη την περιοχή (Τεγεάτιδα), παρουσιάζοντας την ίδρυση και την ανάδειξη της πόλης ως της σημαντικότερης στην Αρκαδία από την προϊστορική μέχρι την ύστερη ρωμαϊκή περίοδο. Στον ίδιο χώρο είδαμε και την περιοδική έκθεση με 56 αρχαία νομίσματα, τα περισσότερα των οποίων παρουσιάζονται για πρώτη φορά στον ελλαδικό και διεθνή χώρο. Αυτά έχουν ως αφετηρία την Τεγέα, αλλά αφορούν και στην Πελοπόννησο, Θεσσαλία, Μ. Ασία, Ιταλία και καταλήγουν στην Αρκαδία. Προέρχονται δε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας, το Μουσείο Μπενάκη και το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ).
Κατόπιν επισκεφθήκαμε τον παρακείμενο αρχαιολογικό χώρο, όπου και ο Ναός της Αλέας Αθηνάς, μεγαλοπρεπής δωρικού ρυθμού. Βεβαίως δεν έχει αναστηλωθεί, υπάρχουν τμήματα από κίονες, μετόπες κτλ., αλλά η κατάστασή τους δεν επιτρέπει την αναστήλωσή τους. Περπατώντας επισκεφθήκαμε το πάρκο του Τεγεατικού Συνδέσμου, όπου είδαμε τα κατάλοιπα της αρχαίας αγοράς και ένα μικρό τμήμα του τείχους της βυζαντινής πόλης. Στον ίδιο χώρο βρίσκεται επίσης ο μεσοβυζαντινής περιόδου Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Επισκοπής, ο οποίος έχει κτισθεί καταλαμβάνοντας το πίσω τμήμα του ελληνιστικού θεάτρου της Τεγέας. Τον Ι.Ν. ανακαίνισε ο γνωστός αρχιτέκτων Ερνέστος Τσίλλερ το 1889. Είδαμε την εξωτερική του όψη και θαυμάσαμε τον γυάλινο τρούλο του.
Την εξαιρετική ξενάγηση όλων των χώρων προσέφερε στους Φίλους η αρχαιολόγος της ΕΦΑ Αρκαδίας κ. Ιωάννα Σωτηροπούλου, την οποία και ευχαριστήσαμε θερμότατα.
Κείμενο & Φωτογραφίες: Ρωξάνη Τσιμπιροπούλου