09/11/2024

Ημερήσια εκδρομή στη Χαιρώνεια

Στις 9 Νοεμβρίου οι φίλοι του Μουσείου Μπενάκη πραγματοποιήσαμε μια ενδιαφέρουσα ημερήσια εκδρομή στις :
Πλαταιές, Αλίαρτο και Χαιρώνεια.
ΠΛΑΤΑΙΈΣ
Σπουδαία ιστορική πόλη της Βοιωτίας, βρισκόταν στα όρια της Αττικής μεταξύ του βουνού Κιθαιρώνα και του Ασωπού ποταμού.
Τα ερείπια και κυρίως ένα μέρος των τείχων που διακρίνονται , της αρχαίας πόλης, είναι πλησίον της σημερινής κοινότητας Πλαταιές Βοιωτίας
Η πόλη είναι γνωστή κυρίως για την Μάχη των Πλαταιών που διεξήχθη τον Αύγουστο του 479 μεταξύ Ελλήνων και Περσών κατά τη διάρκεια της δεύτερης περσικής εκστρατείας .
Οι Έλληνες , αν και αριθμητικά λιγότεροι, με αρχηγό τον Παυσανία τον Σπαρτιάτη, επιτέθηκαν και νίκησαν τον περσικό στρατό. Ο Μαρδόνιος, ο αρχηγός τους έπεσε στη μάχη.
Η νίκη των Πλαταιών ήταν σημαντική γιατί – μαζί με τη νίκη του ελληνικού στόλου κατά του περσικού στη Μυκάλη – εξάλειψε πλέον την περσική απειλή.
Μετά τη νίκη των Ελλήνων ,οι Πλαταιές θεωρήθηκαν ” Ιερή Πόλη ” και απαγορεύθηκε να επιτεθούν εναντίον τους άλλοι Έλληνες. Αυτό δεν κράτησε πολύ και το 431 π..Χ ,δέχτηκε την επίθεση των Θηβαίων .
ΑΛΙΑΡΤΟΣ
Στη πόλη αυτή επισκεφθήκαμε τα κτίρια της βρετανικής εταιρείας ” lake Copais Co”
που ανέλαβε τις εργασίες αποξήρανσης της λίμνης Κωπαΐδος.
Για τις ανάγκες της αποξήρανσης και της εκμετάλλευσης των νέων γεωργικών εδαφών, κτίστηκε από τη διαχειρίστρια εταιρεία ένα πρότυπο αγροτοβιομηχανικό συγκρότημα , η κωμόπολη της Αλιάρτου.
Ξεναγηθήκαμε στο εντυπωσιακό χώρο που περιλαμβάνει, διοικητικό κέντρο , κατοικίες στελεχών και εργατών, αποθήκες, συγκρότημα στάβλων, μηχανουργείο, κλπ,σε ένα κατάφυτο περιβάλλον και στην ιστορία της αποξήρανσης από τον κ. Πάρη Βαρβαρούση, συνταξιούχο καθηγητή πανεπιστημίου.
Τα έργα για την αποξήρανση της Κωπαΐδας άρχισαν τη δεκαετία του 1880 και ολοκληρώθηκαν τελικά το 1931 με τη δημιουργία 241.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης .
ΧΑΙΡΏΝΕΙΑ
Ο τόπος είναι γνωστός για την περίφημη μάχη της Χαιρώνειας το 338 π. Χ. μεταξύ μακεδονικού βασιλείου και των συνασπισμένων στρατευμάτων των πόλεων της νότιας Ελλάδας με ηγέτιδα τη Θήβα .
Εδώ φάνηκε από στρατιωτική άποψη, η υπεροχή της μακεδονικής φάλαγγας έναντι προγενέστερων αντίστοιχων τύπων των πόλεων-κρατών .
Η συγκεκριμένη σύγκρουση υπήρξε καθοριστική για την μετέπειτα πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα .
Ο Φίλιππος Β’ της Μακεδονίας κατόρθωσε να καθυποτάξει και τους τελευταίους πυλώνες αντίστασης και να επικρατήσει σε όλο τον Ελλαδικό χώρο .
Οπως και στις Πλαταιές, έγινε ξενάγηση και αναφορά για το πεδίο της μάχης. Στη Χαιρώνεια επισκεφθήκαμε και το αρχαίο θέατρό της, λοξευμένο σε φυσικό βράχο και εν μέρει αποτελούνταν από κτιστά τμήματα. Μικρό αλλά εντυπωσιακό.
Επισκεφθήκαμε και το μικρό αλλά ενδιαφέρον μουσείο της Χαιρώνειας με ευρήματα από τη γύρω περιοχή.
ΛΕΩΝ ΤΗΣ ΧΑΙΡΏΝΕΙΑΣ
Δίπλα από το αρχαιολογικό μουσείο, στέκει μαρμάρινο βάθρο με ένα μεγάλο λέοντα .
Το επιτύμβιο μνημείο στήθηκε προς τιμήν των Θηβαίων Ιερολοχιτών που έπεσαν στη μάχη της Χαιρώνειας.
Όταν μετά τη νίκη του ο Φίλιππος Β’ επέτρεψε την ταφή των νεκρών , ο Λέων της Χαιρώνειας στήθηκε για να σημαδεύει το σημείο ταφής τους .
Πράγματι , ανασκαφές στο σημείο έφεραν στο φως τους σκελετούς 254 ανδρών και μέρος του οπλισμού τους.
Μετά το γεύμα επισκεφθήκαμε επίσης έξω από τον Ορχομενό, ένα ενδιαφέρον χώρο ιχθυοκαλλιέργειας πέστροφας.
Ήταν μια θαυμάσια ημερήσια εκδρομή .
Η ξενάγηση εξαιρετική, πραγματοποιήθηκε από τον αρχαιολόγο κ. Παναγιώτη Καγκαρά τον οποίο και θερμά ευχαριστούμε
Κείμενο&Φωτογραφίες: Φάνης Ματσούκας