Το πρωί της Πέμπτης 23 Μαΐου, ξεναγηθήκαμε στον νέο χώρο που θα μεταστεγαστεί το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού (πρώην Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης). Ο μουσειακός αυτός χώρος που βρίσκεται στο Μοναστηράκι και περιλαμβάνεται από τις οδούς Άρεως, Κλάδου, Βρυσακίου και Αδριανού, μας αποκαλύπτει ένα κομμάτι της πόλης μας από την ύστερη αρχαιότητα έως τον εικοστό αιώνα. Η αρχιτεκτονική αποκατάσταση των μνημείων αυτού του χώρου πλησιάζει στο τέλος της, ώστε να λειτουργήσει το νέο μουσείο και να εκτεθούν κατά ενότητες, τα χιλιάδες αντικείμενα που αναδεικνύουν τον ελληνικό πολιτισμό.
Τα κυριότερα μνημεία στα οποία περιηγηθήκαμε είναι ο άγιος Ελισσαίος, η οικία Δραγούμη, το αρχοντικό της οικογένειας Λογοθέτη, η βασιλική του αγίου Θωμά, καθώς και τείχη της υστερορωμαϊκής εποχής.
Ιδιαιτέρως ευχαριστούμε την επιμελήτρια του μουσείου Ελένη Παπαθωμά, η οποία μας διηγήθηκε την ιστορία του μουσείου, το οποίο γιορτάζει τα 100 χρόνια από την ίδρυση του και μας ξενάγησε στους χώρους αυτούς, γνωστούς και ως Η Αυλή των Θαυμάτων.
Ευχόμαστε και πιστεύουμε ότι, η λειτουργία του μουσείου σε αυτόν τον χώρο θα αποτελέσει ένα μεγάλο γεγονός, που θα συμβάλει στην προβολή του ελληνικού πολιτισμού!
Αξίζει να αναφέρουμε ότι, στο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού ανήκουν και τα μνημεία-στολίδια της παλαιάς Αθήνας, όπως το Τζαμί του Τσισδαράκη, το Λουτρό των Αέρηδων, το σπίτι της οδού Πανός, καθώς και το πολύ ωραίο πωλητήριο του μουσείου στην οδό Αδριανού 45.
Σε όποιον θα ήθελε πληροφορίες για την ιστορία του χώρου αυτού, συνιστούμε να ανατρέξει στο υπέροχο βιβλίο της Άρτεμης Σκουμπουρδή, «Μοναστηράκι-Πλάκα, Οι γειτονιές των θεών», όπου και υπάρχει ιδιαίτερο κεφάλαιο με τίτλο Η Αυλή των Θαυμάτων!
Νίκος Καρράς
Φωτογραφίες Γιώργος Πισιμίσης.