Οι Φίλοι επισκεφθήκαμε την έκθεση «Μικρά Ασία Λάμψη-Καταστροφή-Ξεριζωμός-Δημιουργία» και ξεναγηθήκαμε από τον Επιστημονικό Διευθυντή του Μουσείου μας κ. Γιώργη Μαγγίνη. Μία έκθεση εξαιρετική από κάθε άποψη, ισάξια των μεγάλων εκθέσεων που έχει παρουσιάσει το Μουσείο Μπενάκη στη μακρόχρονη ιστορία του. Η έκθεση την οποία επιμελήθηκε η γνωστή ιστορικός τέχνης κυρία Εβίτα Αράπογλου, είναι μία συνεργασία του Μουσείου Μπενάκη και του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών. Οι δύο αυτοί φορείς με 1.100 εκθέματα και περισσότερες από 500 φωτογραφίες ζωντανεύουν την ακμή του ελληνισμού, τη δραματική περίοδο 1919-1923 και βεβαίως την εγκατάσταση στην Ελλάδα.
Η σύλληψη του τρόπου παρουσίασης της έκθεσης και η ροή της γενικώς είναι ευρηματική. Τα εκθέματα μοναδικής τέχνης, κεντήματα, δαντέλλες, τουαλέττες ευρωπαϊκής μόδας, τοπικές ενδυμασίες, καλόγουστα σκαλιστά έπιπλα, διακοσμημένα με κρυστάλλινα ή πορσελάνινα αντικείμενα και οικογενειακά πορτραίτα. Στη συνέχεια ιερές εικόνες από τις εκκλησίες, πίνακες μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων με σκηνές από τις μάχες, από τις πορείες των στρατιωτών, από την καταστροφή. Πάμπολλες φωτογραφίες από όλες τις φάσεις της ζωής, την ευτυχία, την ευμάρεια, τη δυστυχία, τον ξεριζωμό, την απόγνωση, αλλά και τη χαρά της δημιουργίας στη νέα εγκατάσταση. Κλειδιά από τις χαμένες για πάντα περιουσίες, μπαούλα και μπόγοι με ό,τι μπορούσαν να πάρουν μαζί. Αντίσκηνα για την πρόχειρη εγκατάσταση στη νέα πατρίδα, αλλά και αργαλειοί για να υφάνουν την καινούργια τους ζωή και να μεγαλουργήσουν.
Μια έκθεση που πρέπει να επισκεφθούμε πολλές φορές για να ζήσουμε, έστω και για λίγο, αυτή την περίοδο της νεώτερης ιστορίας μας.
Θερμότατες ευχαριστίες στον κ. Γιώργη Μαγγίνη για την εξαιρετική ξενάγηση που μας προσέφερε.
Κείμενο και φωτογραφίες: Ρωξάνη Τσιμπιροπούλου