Οι Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη πραγματοποιήσαμε μια διήμερη εκδρομή στην όμορφη και πολύ ενδιαφέρουσα πόλη των Πατρών. Ο καιρός γενικώς καλός, ώστε να γίνουν όλες οι προγραμματισμένες επισκέψεις/ξεναγήσεις. Ξεναγοί μας οι εξαιρετικοί αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας, η κ. Έλενα Παρτίδα, επιμελήτρια του Αρχαιολογικού Μουσείου των Πατρών, η κ. Ειρήνη Μαγγανιώτου, βυζαντινολόγος, και ο κ. Ιωάννης Μόσχος ειδικός στο Μυκηναϊκό πολιτισμό.
Η πρώτη μας επίσκεψη/ξενάγηση έγινε στο εντυπωσιακό Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας για να θαυμάσουμε την περιοδική έκθεση « Τα μυστικά του θησαυροφυλακίου». Τα υπέροχα χρυσά και αργυρά εκθέματα, ως επί το πλείστον, παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό. Περίτεχνα κοσμήματα με πολύτιμες πέτρες διακοσμημένα, εξαιρετικά κτερίσματα, όπλα με πολύτιμες λαβές, νομίσματα και άλλα πολλά του 3ου και του 2ου αιώνα π.Χ. που απηχούν την πληθωρική αισθητική της εποχής και την ευρωστία της αστικής τάξης των Πατρών. Η επίσκεψη συνεχίσθηκε και στο κυρίως Μουσείο, το οποίο διαθέτει συλλογές αντικειμένων μοναδικών στην Ελλάδα όπως, αγγεία εξαιρετικά κοσμήματα, νομίσματα κλπ., που καλύπτουν την ιστορία της περιοχής από την Προϊστορική έως τη Ρωμαϊκή περίοδο. Επί πλέον διαθέτει συλλογή εκπληκτικών ψηφιδωτών από τον 2o έως τον 4o αιώνα μ.Χ.
Επισκεφθήκαμε το Κάστρο των Πατρών, το βυζαντινό φρούριο του 6ου αιώνα, το οποίο χτίστηκε περίπου το 551 μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό. Η κ. Μαγγανιώτου μάς εξιστόρησε τις περιπέτειές του ανά τους αιώνες με τους πάμπολλους κατακτητές του. Το 1458 έπεσε στα χέρια των Τούρκων και το 1828 ήλθε στα χέρια των Ελλήνων. Είναι πάντως σε καλή κατάσταση το τοπόσημο των Πατρών, διότι τακτικά συντηρείται. Κατόπιν βρεθήκαμε στο ρωμαϊκό στάδιο, το οποίο δωρήθηκε τον 1o αιώνα μ. Χ. από το Ρωμαίο αυτοκράτορα Δομιτιανό με την ευκαιρία του εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυση της ρωμαϊκής αποικίας στην πόλη των Πατρών, όπως εξήγησε ο κ. Μόσχος. Το στάδιο καλύπτει χώρο180 στρεμμάτων και έχει μήκος 200μ και πλάτος 90μ. Το 1990 αποκαλύφθηκε μέρος του με σκοπό την πλήρη αποκάλυψή του μετά από απαλλοτριώσεις του γύρω χώρου.
Μετά επισκεφθήκαμε το Μυκηναϊκό νεκροταφείο της Βούντενης, συνολικής έκτασης 180 στρεμμάτων. Στο χώρο αυτό βρέθηκαν ήδη 78 λαξευτοί, θαλαμωτοί τάφοι, καθώς και τα ερείπια προϊστορικού οικισμού. Δύο εκ των τάφων είναι επισκέψιμοι, αυτούς επισκεφθήκαμε. Εμπειρία πολύ ενδιαφέρουσα! Τα ευρήματα των τάφων έχουν μεταφερθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών.
H εκδρομή περιελάμβανε και μία επίσκεψη στο ιστορικό οινοποιείο ACHAIA CLAUSS.Η εξαιρετική ξεναγός μας εκεί μας μίλησε για την ιστορία του. Ιδρύθηκε το 1861 από τον Βαυαρό Gustav Clauss και είναι η παλαιότερη Ανώνυμη Εταιρεία στην Ελλάδα. Πλήθος επώνυμων επισκεπτών έχει αφήσει τα αποτυπώματά του του επάνω στα ξυλόγλυπτα δρύινα βαρέλια της. Διαθέτει κρασιά πλέον των 100 ετών. Η ναυαρχίδα του βέβαια είναι η πασίγνωστη ΜΑΥΡΟΔΑΦΝΗ.
Εκτός προγράμματος επισκεφθήκαμε τους δύο Ι. Ναούς του Αγίου Ανδρέα του Πρωτόκλητου και του πολιούχου της πόλης των Πατρών. Σε ρυθμό βασιλικής ο παλαιότερος ναός (1836-1843) με αρχιτέκτονα τον Λύσανδρο Καυτατζόγλου και ζωγράφο τον Δημήτριο Βυζάντιο-Χατζηασλάνη. Ο νεώτερος βυζαντινού ρυθμού, τεράστιος (2.600 τ.μ.), από τους μεγαλύτερους των Βαλκανίων, με πλούσιο διάκοσμο δυτικότροπης τεχνοτροπίας.
Πριν από την αναχώρησή μας για την Αθήνα επισκεφθήκαμε την Πλατεία του Βασιλέως Γεωργίου του Α’, με τα όμορφα κτήριά της. Δεσπόζει το θέατρο ΑΠΟΛΛΩΝ, έργο του Ερνέστου Τσίλλερ του 1871. Έχει και δύο πολύ όμορφα μαντεμένια συντριβάνια η πλατεία, γαλλικής κατασκευής του 1875.
Η Πάτρα είναι όμορφη και πολύ ενδιαφέρουσα. Ευχαριστούμε θερμότατα τους σπουδαίους αρχαιολόγους της Εφορείας, οι οποίοι μας προσέφεραν εξαιρετικές ξεναγήσεις.
Κείμενο & Φωτογραφίες: Ρωξάνη Τσιμπιροπούλου
22/02/2024 έως 23/02/2024