15/10/2020

Περιήγηση με ξενάγηση στην Πλάκα και τα Αναφιώτικα

Στις 15 Οκτωβρίου περιηγηθήκαμε στην Πλάκα και ξεναγηθήκαμε με λόγο γλαφυρό από την εξαίρετη Αθηναιογράφο και εξέχον μέλος του Σωματείου μας, κυρία Αρτέμιδα Σκουμπουρδή.

Η ξενάγηση άρχισε από το χορηγικό μνημείο του Λυσικράτους. Η κυρία Σκουμπουρδή μας ανέλυσε  τον θεσμό της χορηγίας στην αρχαία Αθήνα. Σε ανάμνηση της μεγάλης νίκης του θεατρικού έργου που ο χορηγός είχε χρηματοδοτήσει, έστηνε χορηγικό μνημείο με τον τριποδικό λέβητα που είχε λάβει ως έπαθλο στην κορυφή του. Έτσι πήρε η οδός Τριπόδων το  όνομά της. Είδαμε το σπίτι του Δροσίνη, το σπίτι του καδή της Αθήνας και μάθαμε την ιστορία κάποιων από τα όμορφα σπίτια αυτού του αρχαιότατου δρόμου.

Φτάσαμε στο Ριζόκαστρο, εκεί που ήταν το τείχος στα ριζά της Ακρόπολης. Επισκεφθήκαμε την εκκλησία του Αγ. Νικολάου του Ραγκαβά, που ήταν και η πρώτη εκκλησία “επί της οποίας ετέθη κώδων”! 24 από τα 129 εκκλησάκια που υπήρχαν στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας σώζονται μέχρι σήμερα. Περάσαμε από το Μετόχι του Αγίου Τάφου και φτάσαμε στα Αναφιώτικα που οριοθετούνται από την εκκλησία του Αγ. Συμεών και του Αγ. Γεωργίου του Βράχου από την άλλη μεριά.

Μάθαμε για την ιστορία της περιοχής αυτής, που αποτελείτο από σεβάσμια ιερά και όπου δεν επιτρεπόταν η δόμηση. Στα μέσα του 19ου αιώνα, το κράτος προσέφερε το χώρο σε κτίστες από τα κυκλαδονήσια, και ιδίως από την Ανάφη, που είχαν φτάσει στην Αθήνα την εποχή της μεγάλης ανοικοδόμησης των νεοκλασικών κτηρίων της πρωτεύουσας. Η μορφολογία του εδάφους έμοιαζε πολύ με αυτήν του νησιού κι έτσι δημιουργήθηκε μια αναφιώτικη χώρα στους πρόποδες της Ακρόπολης.

Τίνα Στέα