Την Κυριακή 18 Ιουνίου στις 8.00 π.μ αφήσαμε πίσω μας τη βροχερή Αθήνα και αναχωρήσαμε για μια ημερήσια εκδρομή στη Στεμνίτσα. Φθάνοντας στο προορισμό, μας υποδέχθηκε μια πολύ όμορφη μέρα με ήλιο και ελάχιστα σύννεφα.
Η Στεμνίτσα – ως γνωστόν από τα μεταβυζαντινά χρόνια – αποτελεί κέντρο αργυροχρυσοχοΐας και μεταλλουργίας, με ονομαστούς τεχνίτες, που ταξιδεύουν, ακόμα και σήμερα, σε όλη την Ελλάδα και εδραιώνουν μια μακραίωνη παράδοση στο χώρο της Αργυροχρυσοχοΐας.
Γι’ αυτό και η πρώτη μας επίσκεψη και ξενάγηση έγινε στη Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας. Τραβίξαμε την ομαδική μας φωτογραφία μπροστά στο πολύ όμορφο πέτρινο κτίριο της Σχολής (1926, πρώην κτίριο του Δημοτικού Σχολείου Στεμνίτσας) και στη συνέχεια επισκεφθήκαμε τους χώρους, όπου εκτίθενται οι δημιουργίες των σπουδαστών του ΕΠΑΛ Αργυροχρυσοχοϊας και τα εργαστήριά τους. Η ξενάγησή μας από την καθηγήτρια της Σχολής κα Σοφία Μπενοπούλου, υπήρξε εξαιρετική και φεύγοντας μας δώρισε και δύο σφυρήλατες βέρες, που έφτιαξε ειδικά για τους Φίλους !
Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το Λαογραφικό Μουσείο Στεμνίτσας (1985), όπου μας υποδέχθηκε η υπεύθυνη κα Βικτωρία Φρέντζου. Η κ. Αθηνά Κοντού ανέλαβε να μας ξεναγήσει, με πολύ υπομονή, στους χώρους όπου αναπαρίστανται παραδοσιακά εργαστήρια και στο εσωτερικό στεμνιτσιώτικου σπιτιού. Είδαμε επίσης μεταβυζαντινές εικόνες, έργα μεταλλοτεχνίας, κεραμικής, ξυλογλυπτικής καθώς και φιγούρες θεάτρου σκιών, φιλοτεχνημένες από τον ντόπιο καραγκιοζοπαίκτη Λάμπρο Καραδήμα.
Δεν χάσαμε την ευκαιρία, μιας και η μέρα ήταν θαυμάσια στη Στεμνίτσα, να περπατήσουμε τον κεντρικό της δρόμο, να επισκεφθούμε τα καταστήματά της και να θαυμάσουμε την όμορφη κεντρική της πλατεία με τα ενδιαφέροντα κτίρια που την περιβάλλουν (1887) και στη συνέχεια να ξεκουραστούμε στο παραδοσιακό της καφενείο.
Εκατέρωθεν του δρόμου που διασχίζει την κεντρική πλατεία υπάρχουν δύο εξαιρετικά κτίσματα. Ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Γεωργίου (1810) με αγιογράφηση από τον Φώτιο Κόντογλου (1954), τον οποίο και επισκεφθήκαμε, και το πολυώροφο και μεγαλοπρεπές καμπαναριό του Αγίου Γεωργίου (1877).
Κατόπιν αναχωρήσαμε για το Ψάρι Μεγαλοπόλεως – 20΄ έξω από τη Στεμνίτσα – όπου γευματίσαμε στην «Αρκαδιανή», μια πρότυπη αγροτουριστική μονάδα.
Επιστρέψαμε στην Αθήνα, αργά το απόγευμα.
Συνοδεία και φωτογραφίες : Γιώργος Πισιμίσης.