09/06/2023

Ξενάγηση στην περιοδική έκθεση “Ιστορίες επιβίωσης” στο Δημόσιο Καπνεργοστάσιο

Οι  Φίλοι επισκεφθήκαμε το Δημόσιο Καπνεργοστάσιο στην οδό Λένορμαν, όπου παρουσιάζεται η έκθεση που αφορά στην επέτειο των 100 ετών 1922-2022 της Μικρασιατικής Καταστροφής. Η διευθύντρια της Βιβλιοθήκης της Βουλής κ. Ελένη Αντωναράκου μας προσέφερε εξαιρετική ξενάγηση.
Η έκθεση είναι αναπτυγμένη υπό τύπον τριπτύχου. Το πρώτο μέρος  «Ιστορίες επιβίωσης» είναι αφιερωμένο στην επαγγελματική απασχόληση των προσφυγικών  πληθυσμών στη «νέα πατρίδα» από τα πρώτα χρόνια της άφιξής τους μέχρι τη δεκαετία του 1940. Η κ. Αντωναράκου αναφέρθηκε περιληπτικά και στις τρεις πτυχές της έκθεσης αρχίζοντας την ξενάγησή της και στη συνέχεια προχώρησε δείχνοντας τις διάφορες προθήκες με αντικείμενα που μπόρεσαν να φέρουν μαζί τους οι κατατρεγμένοι συμπατριώτες μας. Αυτά ήσαν οι ιερές εικόνες τους, τα κλειδιά των σπιτιών τους με την ελπίδα ότι κάποτε θα επιστρέψουν στις εστίες τους, διάφορα άλλα αντικείμενα πολύτιμα ή όχι, δείγματα εργασίας χειρός και πολλά άλλα.
Το δεύτερο μέρος «Το 1922 στον Τύπο» είναι αφιερωμένο στην ανάδειξη της πλούσιας δημοσιογραφικής παραγωγής γύρω από τα δραματικά γεγονότα που συνέβησαν  μετά το Σεπτέμβριο του 1922. Μέσα στις προθήκες εκτίθενται εφημερίδες της εποχής όπως η «Παμπροσφυγική», η «Προσφυγική Φωνή» γραμμένη στα καραμανλίδικα (τουρκικά με ελληνικά στοιχεία), καθώς και πολλές άλλες.
Το τρίτο μέρος του τριπτύχου αφορά στους «Πρόσφυγες:1922+επιβίωση-ενσωμάτωση». Οι πρόσφυγες επιβιώνουν αργά αλλά σταθερά ενσωματωμένοι πλέον στην οικονομική ζωή της Ελλάδας. Οι πρόσφυγες, οι περισσότεροι άτομα ικανά να αποδώσουν όπου και αν απασχοληθούν, είναι ευπρόσδεκτοι σε βιομηχανικές μονάδες ή σε εύρωστες βιοτεχνίες.  Ήσαν άριστοι τεχνίτες και περιζήτητοι στις αναπτυσσόμενες ταπητουργίες κυρίως, αλλά και σε εργοστάσια με διαφορετικό αντικείμενο δουλειάς. Βεβαίως ήλθαν και άλλοι, όπως καλλιτέχνες, μουσικοί, επιπλοποιοί, αλλά και κεραμοποιοί που πρόκοψαν και βελτίωσαν το βιωτικό τους επίπεδο στη «νέα πατρίδα».
Στη συνέχεια  επισκεφθήκαμε το χώρο του Αναγνωστηρίου της Βιβλιοθήκης της Βουλής, όπου μας εμίλησε η υπεύθυνη κ. Μαρία Βλασσοπούλου, εξηγώντας στους «Φίλους» πως μπορεί  κάποιος να επισκεφθεί και να βοηθηθεί από τον πλούτο των βιβλίων.
Τέλος επισκεφθήκαμε και τη μεγάλη εικαστική έκθεση των 400 και πλέον καλλιτεχνών, οι οποίοι ασχολήθηκαν με την απεικόνιση  πραγματικών ή φανταστικών γεγονότων, προσώπων, αντικειμένων κτλ.
Ευχαριστούμε θερμότατα όλους και τους συγχαίρουμε για τη γνώση που μας προσέφεραν.

Κείμενο & Φωτογραφίες: Ρωξάνη Τσιμπιροπούλου