Οι Φίλοι πραγματοποιήσαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα επίσκεψη στις πόλεις Καβάλα, Δράμα και όχι μόνο, στις αρχές Μαρτίου (3-6/3) του 2023. Η πρώτη μας επίσκεψη, γνωριμία με την πόλη της Καβάλας. Όμορφη αμφιθεατρικά κτισμένη δίπλα στη θάλασσα, σημαντικό λιμάνι και εμπορικό κέντρο της Βόρειας Ελλάδας (Ανατολική Μακεδονία). Η Καβάλα διαθέτει αξιόλογα μνημεία όπως, το υδραγωγείο του 16ου αιώνα, την πλατεία του Μωχάμετ Άλη (πατέρα του φοβερού Ιμπραήμ – Μανιάκι κτλ.), με το κονάκι του, σήμερα μουσείο, το άγαλμά του (έφιππος και αγέρωχος), καθώς και το Ιμαρέτ, το γνωστό Πτωχοκομείο, κατασκευής του (σήμερα πολυτελές ξενοδοχείο). Κοντά στην πλατεία βρίσκεται το τζαμί του Χαλίλ μπέη και ο μεντρεσές του (ιεροδιδασκαλείο). Ξεναγηθήκαμε σε όλα.
Την επόμενη μέρα επισκεφθήκαμε την επίσης όμορφη και αξιόλογη πόλη της Δράμας. Ο πρώτος σταθμός μας το Σαντιρβάν Τζαμί, έργο του 15ου αιώνα, σήμερα, πλήρως ανακαινισμένο, λειτουργεί ως πολιτιστικός χώρος της πόλης. Σ’ αυτόν τον νέο χώρο παρουσιαζόταν η έκθεση «Διά τα κειμήλια της Μικράς Ασίας» με 41 εκκλησιαστικά κειμήλια από τις πλούσιες συλλογές του Μουσείου Μπενάκη, έκθεση εξαιρετικής ομορφιάς!!! Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, μέσα από τα εκθέματά του διαγράφεται η ιστορία της Δράμας από τη Μέση Παλαιολιθική έως την Υστεροβυζαντινή περίοδο. Μετά η επίσκεψη ήταν οινογευστική στο οινοποιείο Chateau Nico Lazaridi με ξενάγηση στους χώρους παραγωγής του κρασιού, οινογευσία και επίσκεψη στην πινακοθήκη «Μαγικό Βουνό» με έργα σύγχρονων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Κατόπιν η περιήγηση στην πόλη πολύ ενδιαφέρουσα μέσα από τα μνημεία της, τον ελληνιστικό τάφο, τα τεμένη, την καπναποθήκη, τον αποκατεστημένο Ι.Ν. της Αγίας Σοφίας του 10ου αιώνα, τα σωζόμενα τμήματα των βυζαντινών τειχών και το εξαιρετικό πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, υδροβιότοπος 60 στρεμμάτων, ένα από τα 60 ωραιότερα πάρκα της Ευρώπης (Cultura 2000).
Η επόμενη επίσκεψή μας την Τρίτη ημέρα του ταξιδιού, ο αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο των Φιλίππων. Ξενάγηση στην πόλη Κρηνίδες που ιδρύθηκε το 360 π.Χ. από τον Αθηναίο Καλλίστρατο μαζί με Θάσιους αποίκους. Το 356 π.Χ. η πόλη περιήλθε στον Φίλιππο Β’ της Μακεδονίας, οπότε και το όνομά της Φίλιπποι. Τον 1ο αιώνα μ.Χ. έγινε η έδρα της πρώτης Χριστιανικής Εκκλησίας της Ευρώπης μετά από το κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου, τον 2ο αιώνα ήκμασε ως ρωμαϊκή αποικία και στη συνέχεια ως παλαιοχριστιανική πόλη. Επιβίωσε μέχρι το τέλος του 14ου αιώνα ως οχυρό, αλλά συρρικνωμένη. Μετά η επίσκεψη συνεχίστηκε στην Σταυρούπολη με ξενάγηση στον ομώνυμο μακεδονικό τάφο, τον μεγαλύτερο και καλλίτερα διατηρημένο της Θράκης (α’ ήμισυ 2ου αιώνα π.Χ.). Μετά κάναμε μια ολιγόωρη επίσκεψη στην επίσης πολύ όμορφη πόλη της Ξάνθης.
Η τέταρτη μέρα αφιερώθηκε πάλι στην Καβάλα με επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου παρακολουθήσαμε την πορεία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μακεδονίας από τους νεολιθικούς έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους. Μετά η επίσκεψή μας συνεχίσθηκε στο Μουσείο Καπνού. Τα πλούσια εκθέματά του αναδεικνύουν την οικονομική και κοινωνική ιστορία, καθώς και την τεχνολογική ιστορική εξέλιξη της πόλης και της περιοχής. Τα κτήρια της Καβάλας που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον, όπως το μέγαρο Herzog, σημερινό Δημαρχείο της πόλης, το μέγαρο Wix, το μέγαρο Τόκου, η μεγάλη Λέσχη, το Δημοτικό Ωδείο, το παλαιό Δικαστικό Μέγαρο κ.τ.λ.
Ξεναγός μας ο πρόεδρός μας κ. Σταύρος Ι. Αρβανιτόπουλος, βυζαντινολόγος. Τον ευχαριστήσαμε θερμότατα για τις εξαιρετικές ξεναγήσεις όλων των ημερών. Ευχαριστήσαμε θερμότατα και τον κ. Μιχαήλ Λυχούνα, αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας για την εμπεριστατωμένη ξενάγηση που μας προσέφερε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας. Την κ. Αγγελική Κομσίου, ξεναγό, ευχαριστήσαμε επίσης για την ξενάγηση που μας προσέφερε στο Σαντιρβάν Τζαμί της Δράμας, καθώς και στην περιήγηση της πόλης.
Κείμενο & Φωτογραφίες: Ρωξάνη Τσιμπιροπούλου