Την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου, οι Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη, επισκεφθήκαμε την έκθεση “Το έπος της Ανατολής στη φαντασία των Ελλήνων. Η Μικρασιατική καταστροφή στη λογοτεχνία του Μεσοπολέμου” στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών.
Η έκθεση βασίζεται κυρίως σε σπάνιο υλικό που προέρχεται από τα αρχεία των λογοτεχνών μας, Μυριβήλη, Βενέζη, Θεοτοκά και Σεφέρη. Παρουσιάζονται ημερολόγια, αλληλογραφία, εφημερίδες φωτογραφίες, ζωγραφιές, χειρόγραφα και δυσεύρετες πρώτες εκδόσεις που βρέθηκαν στα προσωπικά τους αρχεία, στις συλλογές της Γενναδείου βιβλιοθήκης, σε ιδιωτικές συλλογές, αλλά και σε αντικείμενα των απογόνων των συγγραφέων από τα οικογενειακά τους αρχεία.
Περιηγηθήκαμε στην έκθεση, η οποία κινείται σε τέσσερις βασικούς άξονες: Στα μυθιστορήματα που γράφτηκαν αμέσως μετά την Μικρασιατική καταστροφή, στην παραγωγή της δεκαετίας του 1930 με τη δημοσίευση των πρώτων προσφυγικών μυθιστορημάτων, στην παραγωγή της δεκαετίας του 1940 όπου εμφανίζεται η νοσταλγία για τον χαμένο παράδεισο της Ανατολής, όπως το χρονικό μιας Πολιτείας (1938) του Πρεβελάκη, Ο Λεωνής (1940) του Θεοτοκά, η Αιολική Γη (1943) του Βενέζη και η Παναγιά η Γοργόνα (1949) του Μυριβήλη και στον τελευταίο άξονα που αφορά το Έπος του Άλλου, το αποτύπωμα δηλαδή που άφησε ο ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1919-1922 στην τουρκική λογοτεχνία του μεσοπολέμου.
Η ξενάγηση έγινε από την διευθύντρια των Αρχείων της ΑΣΚΣΑ κα Ναταλία Βογκέικωφ Βrogan, την οποία και ευχαριστούμε ιδιαιτέρως.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 20 Φεβρουαρίου και αξίζει τέλος να σημειώσουμε ότι έχει εκδοθεί καλαίσθητος τόμος αναφορικά με την έκθεση.
Κείμενο: Νίκος Καρράς
Φωτογραφίες: Νίκος Καρράς & Ρωξάνη Τσιμπιροπούλου