Την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου το πρωί, μια ημέρα ηλιόλουστη, πριν επισκεφθούμε την Αρχαία Τενέα, το σημερινό Χιλιομόδι που ήταν ο προορισμός μας, λοξοδρομήσαμε προς Κόρινθο για να δούμε μια πολύ ενδιαφέρουσα περιοδική έκθεση στο Καλογεροπούλειο Ίδρυμα. Η έκθεση «Από τα θραύσματα των οστών στις ιστορίες των ανθρώπων» είναι σύμπραξη φορέων της Ελλάδας και της Γερμανίας με στόχο την ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση και διαφύλαξη πολύτιμων δεδομένων βιολογικής και πολιτισμικής κληρονομιάς, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος Biomuse. Μέσα από τη μελέτη των σκελετικών καταλοίπων προκύπτουν ατομικές βιογραφίες ανθρώπων που έζησαν στην Ελλάδα τα τελευταία 11.000 χρόνια.
Στην έκθεση παρουσιάζονται 10 βιογραφίες μία απ’ αυτές αφορά το οστεολογικό υλικό από την αρχαιολογική έρευνα της αρχαίας Τενέας. Με την εφαρμογή του αρχαίου DNA επιτυγχάνεται η ανακατασκευή των φυσιογνωμικών γνωρισμάτων προσώπου μέσω της τρισδιάστατης αποτύπωσης ενός Τενεάτη της Αρχαϊκής Εποχής, οπότε η επίσκεψη μας στην εν λόγω έκθεση είχε σχέση με την αρχαία Τενέα. Μας υποδέχθηκε στο χώρο η διευθύντρια της ανασκαφής, δρ Έλενα Κόρκα μαζί με την συνεργάτιδά της κυρία Παρασκευή Ευαγγέλογλου. Οι δύο μαζί μάς έδειξαν χάρτες της περιοχής και μάς εξήγησαν το σημείο που ήταν η αρχαία Τενέα, 15 χλμ. από την αρχαία Κόρινθο και 13 χλμ. από τον Ακροκόρινθο. Σύμφωνα με το μύθο η Τενέα υπήρξε η δεύτερη μετά τη Ρώμη πόλη που έκτισαν οι Τρώες αιχμάλωτοι. Από το 2013 που ξεκίνησε η ανασκαφή έχουν έλθει στο φως σημαντικότατα ευρήματα, τα οποία μαρτυρούν την αδιάλειπτη και οργανωμένη ανθρώπινη κατοίκηση στην περιοχή από την Εποχή του Χαλκού έως τη Ρωμαϊκή περίοδο και ακόμη έως το βυζαντινό αυτοκράτορα Ιουστινιανό. Για την Τενέα έχει γράψει ο γεωγράφος Στράβων και ο Παυσανίας. Λίγα από τα εξαιρετικά ευρήματα της ανασκαφής μάς τα έδειξε η κ. Ευαγγέλογλου.
Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε προς τις ανασκαφές, οι οποίες αποκαλύπτουν τη συνεχή ύπαρξη της πόλης από τους αρχαιότατους χρόνους.
Ευχαριστούμε θερμότατα τη διευθύντρια της ανασκαφής δρα Έλενα Κόρκα, την αρχαιολόγο Κυρία Παρασκευή Ευαγγέλογλου, καθώς και τους νέους αρχαιολόγους οι οποίοι κάνουν την πρακτική τους ανασκάπτοντας και αποκαλύπτοντας αριστουργήματα.
Κείμενο: Ρωξάνη Τσιμπιροπούλου