Οι Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη επισκεφθήκαμε το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας στην οδόν Αναγνωστοπούλου στο Κολωνάκι. Το Κέντρο ανήκει στην Ακαδημία Αθηνών και ιδρύθηκε από τον Ακαδημαϊκό Ιωάννη Θεοδωρακόπουλο με Προεδρικό Διάταγμα το 1966. Λόγω της επτάχρονης δικτατορίας στην Ελλάδα επισήμως λειτούργησε το 1970. Από το 1971, ένα χρόνο μετά την έναρξη της λειτουργίας του, εκδίδεται ανελλιπώς έως σήμερα η ετήσια επετηρίδα του. Με το Κέντρο έχουν συνεργασθεί πολλοί πνευματικοί άνθρωποι, όπως οι Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Κωνσταντίνος Τσάτσος, Κωνσταντίνος Τρυπάνης και άλλοι πολλοί. Μία φορά το μήνα, ημέρα Τετάρτη απόγευμα προσφέρουν ένα σεμινάριο, το οποίο από το 2020 γίνεται διαδικτυακώς. Εφέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Κορνήλιου Καστοριάδη και το Κέντρο Φιλοσοφίας της Ακαδημίας Αθηνών θα τον τιμήσει με μια ημερίδα, η οποία θα γίνει στην Ανατολική Αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου στις 17.00.
Η διευθύνουσα του Κέντρου και εκλεκτό μέλος των Φίλων του Μουσείου Μπενάκη, κυρία Πρωτοπαπά-Μαρνέλη μάς πληροφόρησε ότι οι απασχολούμενοι στο Κέντρο μαζί με την ίδια είναι επτά άτομα. Εντός του έτους αναμένονται άλλα δύο. Υπάρχει βεβαίως μεγάλη προσέλευση τελειοφοίτων ή και αποφοίτων της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών κυρίως, αλλά και από άλλα πανεπιστήμια, όπως το ΑΠΘ, των Ιωαννίνων κλπ., οι οποίοι κάνουν την πρακτική τους. Η κυρία Πρωτοπαπά, μάς ενημέρωσε ότι αυτό το χρονικό διάστημα ετοιμάζουν την έκδοση του έργου του Κλεάνθη «Ύμνος προς τον Δία» αποτελούμενο από 39 στίχους. Ο Κλεάνθης ήταν μαθητής του εκ Κυτίου της Κύπρου Ζήνωνος, ο οποίος στην Αθήνα εδίδασκε σε μία ομάδα «μαθητών» ανελλιπώς μέσα στην Ποικίλη Στοά στην Αρχαία Αγορά των Αθηνών. Λόγω του τόπου συνάθροισης των «μαθητών», η Σχολή του Ζήνωνος ονομάσθηκε «Στωική». Οι Στωικοί φιλόσοφοι διαίρεσαν τη φιλοσοφία σε τρείς τομείς, τη Φυσική, την Ηθική και τη Λογική. Η εποχή των Στωικών φιλοσόφων ήταν η Ελληνιστική περίοδος, η οποία ήταν καθαρά ανθρωποκεντρική, εξ’ ου προέκυψε και ο χαρακτηρισμός του ανθρώπου σοφός, ενδιαμέσως προκόπτων και τελικώς φαύλος.
Η συζήτηση με τους επιστήμονες του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας ήταν ένα μάθημα Φιλοσοφίας για εμάς την ομάδα των Φίλων του Μουσείου Μπενάκη. Τους ευχαριστούμε θερμότατα για την εγκάρδια υποδοχή και για την προσφορά γνώσης.
Ρωξάνη Τσιμπιροπούλου