Στις 4 Μαΐου οι Φίλοι επισκεφθήκαμε το Ελληνικό Μουσείο Μετεωριτών, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Κάτω Πατήσια. Τους Φίλους υποδέχθηκε ο κ. Τάκης Θεοδοσίου, ιδιοκτήτης, διευθυντής και ψυχή του Μουσείου. Μας είπε ότι είναι ερευνητής και κυνηγός μετεωριτών, δηλώνοντας λάτρης της Αστρονομίας και της Επιστήμης των Μετεωριτών. Οι μετεωρίτες μέχρι να φτάσουν στη γη μας έχουν μια ιστορία, για την οποία μας μίλησε ο κ. Θεοδοσίου.
Το ηλιακό μας σύστημα βρίθει αστεροειδών που είναι μεγάλοι βράχοι χιλιομετρικών διαμέτρων. Τα μικρότερα κομμάτια που αποσπώνται από αυτούς, έπειτα από κοσμικές συγκρούσεις στην κύρια ζώνη του συστήματος, λέγονται μετεωροειδείς. Οι μετεωροειδείς ορισμένες φορές ξεφεύγουν, από την κύρια ζώνη των αστεροειδών και ακολουθούν αποκλίνουσα πορεία, κατά την οποία, εάν τραβηχτούν από τη βαρύτητα της γης πέφτουν, περνούν την ατμόσφαιρα με ιλιγγιώδη ταχύτητα (82χλμ. το δευτερόλεπτο) και αρχίζουν να καίγονται. Ό,τι απομείνει από την καύση τους θα πέσει στη γη. Αυτός είναι ο μετεωρίτης με λίγα λόγια. Αυτά τα κοσμικά σώματα έχουν στη σύνθεσή τους πυριτικά ορυκτά και σιδηρονικέλιο. Έχουν όμως και σπάνιες γαίες και σπάνια μέταλλα, όπως ιρίδιο, πλατίνα, χρυσό, κοβάλτιο κ.ά. Επιγραμματικά χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, δηλαδή σε λιθομετεωρίτες, σιδηρομετεωρίτες και σε λιθοσιδηρομετεωρίτες. Ο κ. Θεοδοσίου μας έδειξε και από τις τρεις κατηγορίες μετεωριτών, οι οποίοι εκτίθενται στις πολλές προθήκες του Μουσείου.
Το Μουσείο διαθέτει περισσότερους από 400 μετεωρίτες, οι οποίοι έχουν αποκτηθεί μετά από έρευνες και πολλές προσπάθειες του ακούραστου ερευνητή κ. Θεοδοσίου. Τον ευχαριστούμε θερμότατα για την εισαγωγή μας σε έναν άγνωστο, στους περισσότερους από εμάς, κόσμο.
Ρωξάνη Τσιμπιροπούλου
Φωτογραφίες: Ρωξάνη Τσιμπιροπούλου, Φάνης Ματσούκας