12/10/2021

Έκθεση “ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21” στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Την Τρίτη 12 Οκτωβρίου οι Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη ξεναγηθήκαμε στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο όπου παρουσιάζεται η έκθεση ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21.

Με αυτή και με άλλες εκθέσεις, το Μουσείο επιδιώκει να ενθαρρύνει τον διάλογο για την Ελληνική Επανάσταση αλλά και να επανασυστήσει τον εαυτό του σε ένα ευρύτερο κοινό.

Στην αίθουσα που στέγασε τις συνεδριάσεις του Ελληνικού Κοινοβουλίου από το 1875 και για 60 ολόκληρα χρόνια, το Μουσείο παρουσιάζει το εκθεσιακό του πρόγραμμα για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Η έκθεση αυτή καθώς και οι υπόλοιπες δράσεις εντάσσονται σε ένα ενιαίο πρόγραμμα με τίτλο ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ΄21. Το Μουσείο φιλοδοξεί αφενός να ενθαρρύνει τη συζήτηση και τον αναστοχασμό για τις ιδέες, τις αιτίες, τα πρόσωπα, τα γεγονότα και τα αποτελέσματα του αγώνα της ανεξαρτησίας, μέσα από τη σύγκρουση, τη ζύμωση και τη σύνθεση ποικιλόμορφων συστατικών στοιχείων από διαφορετικές αφετηρίες και παραδόσεις, αλλά και αφετέρου να επανασυστήσει στο κοινό τα κειμήλια των συλλογών του, πολλά από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά.

Η έκθεση αναδεικνύει την προετοιμασία, το ξέσπασμα και την ακτινοβολία της Επανάστασης μέσα από σπάνια κείμενα και αρχειακό υλικό, περιγράφοντας όλη την ιστορική περίοδο.
Ξεκινά από τη διεθνή σκηνή, την Οθωμανική Αυτοκρατορία, προχωρά στην ιδεολογική προπαρασκευή του Αγώνα, στο ξέσπασμα και στη εδραίωση και καταλήγει στις εξελίξεις που οδήγησαν στην  αναγνώριση της Επανάστασης.
Εστιάζεται στους ανθρώπους που αναδείχθηκαν ήρωες μέσα σε κοινωνικές, ιδεολογικές και πολεμικές συγκρούσεις.
Βλέπουμε την καθημερινότητα των αγωνιστών και του άμαχου πληθυσμού, συγκλονιστικά γεγονότα, όπως η σφαγή της Χίου, η έξοδος ου Μεσολογγίου, την ανάπτυξη ενός φιλελληνικού κινήματος, τις προσπάθειες συγκρότησης σύγχρονου κράτους και διαμόρφωσης εθνικής συνείδησης.

Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης διαδραστικά εκπαιδευτικά εκθέματα όπου ξεχωρίζει ένα έκθεμα με τη Χάρτα του Ρήγα. Όλα τα αντικείμενα είναι αυθεντικά και χαρτογραφούν την πλουραλιστική πολιτιστική κληρονομιά της περιόδου του 21.

Σοφία Ματσούκα
Φωτογραφίες Φάνης Ματσούκας